by artisbusiness.hu 2023. Nov 15.

Az Art is Business Díj 2023 Vállalati kategóriájának toplistája

Az Art is Business Díjat 2019 óta hirdetjük meg azért, hogy kiderüljön, mely vállalatok, magánemberek és települések gondolkodtak komolyan a művészeti világgal való együttműködésről az adott évben.

A kezdetek óta folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, ami annak is betudható, hogy egyre többen látnak fantáziát és értéket a művészeti piaccal való szorosabb együttműködésben. A zsűri tagjainak nem volt könnyű dolga: a korábbi évekhez képest idén több, színvonalas pályamunkából kellett kiválasztania a legjobbakat. A tizenegy fős kuratórium tagjai a korábbi nyertesek közül kerültek ki, akik a mecénás és vállalati szféra fontos szereplői, valamint a hazai kulturális intézményrendszer meghatározó marketingvezetői. Idén december 13-án rendezzük meg az Art is Business díjátadó gálát, amelyen Vállalati, Vállalati művészeti projekt, Forprofit mecénás, Felelős vállalati vezető és Innovatív művészeti kezdeményezés kategóriában adunk át díjakat. Most a Vállalati kategória legjobbjait mutatjuk be. A legkiemelkedőbb vállalatot a december 13-ai díjátadón ismerheti meg a közönség.

Audi

A Porsche Hungaria Audi márkájának (Audi Magyarország, amely nem azonos a győri AUDI HUNGARIA  Zrt.-vel) portfóliójában évek óta nagy szerepet tölt be a különböző művészeti projektek támogatása. Hazánk legnagyobb divatrendezvényének, a Budapest Central European Fashion Weeknek (BCEFW) 2019 óta fő támogatója az Audi. A dizájn és az elegancia az Audi márka szerves része, így magától értetődő volt, hogy komolyan támogatják a BCEFW-t. 

2022 óta szintén támogatják – többek között – a Psota Irén-díjat, amelyet évente annak a színésznőnek ítélnek oda, akinek a színpadi sokszínűsége és teljesítménye kiemelkedően méltónak bizonyul a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén örökségéhez. 

Harminc éve jelent meg az Audi – a prémium autószegmens márkái közül elsőként – gyártókapacitással  Magyarországon. Így lett Magyarország „Az Audi hazája” („The land of Audi”). Ebben a jubileumi évben egyedülálló kezdeményezést indított útjára fiatal művészi tehetségek támogatására, valamint különleges üzenete megismertetésére kizárólagos hazai forgalmazóként a Porsche Hungaria Audi márkája, valamint a győri AUDI HUNGARIA Zrt. Közösen keresték azokat a fiatal művészeket, akiknek kreatív munkái mostantól három éven át köszönthetik az Audi nevében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező utasokat. 

A 2022/23-as tanév elején meghirdetett művészeti pályázaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Széchenyi István Egyetem Design Campus tehetséges tanulói indultak. A felhívásra beérkezett pályaművek megmutatták a fiatal alkotók friss látásmódját és egyedi nézőpontját az Audi prémium márka magyarországi tevékenységével kapcsolatban.

MBH Bank

Az MBH Bank az MKB Bank jogutódja, és – mint  írják – ekként évtizedek óta elkötelezett támogatója a klasszikus és kortárs művészetnek. 2020-ban nyújtott támogatásai: Art Market (VIP-program támogatás); Interart Alapítvány (ötven könyv és kurzusjegyek); Katti Zoób fertődi kiállítása.

A 2021-es év kedvezményezettjei: Balassi Kard Művészeti Alapítvány (irodalmi díj támogatása); Műtárgyak Éjszakája (szponzorációs és rendezvényszerződés); Kép és kultusz (a Szinyei Merse Pál életművét bemutató kiállítás (az MBH volt a főtámogató); Tombor Zoltán Fényterápia című tárlatának támogatása; Art Market (VIP-program-támogatás).

Forrás: Art Market BudapestForrás: Art Market Budapest

2022: Műtárgyak Éjszakája (szponzorációs és rendezvényszerződés); Katti Zoób (szponzorációs szerződés); Art Market (VIP-program-támogatás); Műtárgybefektetési Konferencia.

A bank idén is támogatta a Műtárgyak Éjszakáját,  Katti Zoóbot, az Art Marketet, a Műtárgybefektetési Konferenciát, továbbá a Szépművészeti Múzeumban rendezett Csontváry-kiállítást.

Viwa Vitaminwater

A Viwa Vitaminwater 2013-as indulása óta foglalkozik művészeti együttműködésekkel: ez magába foglalja filmek, színházak, tánctársulatok, könnyűzenei előadások, kiállítások, művészek és divattervezők támogatását is. A Viwa Vitaminwater szlogenje így szól: love yourself, azaz szeresd magad, ami nem véletlen, hiszen ez is az élni akarásra épít. 

A vállalat olyan produkciók létrejöttét támogatta többek között, mint a Lepattanó című független film Scherer Péter és Mucsi Zoltán főszereplésével. Ezenkívül a Recirquel táncegyüttest és a Duda Éva Társulatot is szponzorálták. A Duda Éva Társulatot – amely idén az Art is Business Díj Innovatív művészeti kezdeményezés kategória győztese – az általános támogatási formákon kívül, a Szabad a tánc? című támogatói kampányban való aktív részvétellel is segítette a Viwa Vitaminwater. 

A cég a járványidőszak alatt támogatta többek között az Animal Cannibals, Heincz Gábor és Éliás Gyula koncertjeinek megvalósulását. Jövőbeli céljaik között szerepel, hogy a termékeik fejlesztési folyamatába is bevonjanak bizonyos művészeti ágakat. Céljuk, hogy a jövőben kiemelt szerepet kapjon a művészeti projektek támogatása. 

Laterex Építő Zrt.

A Laterex Építő Zrt. az Út a Zenéhez Alapítványon és a Csimborasszó Production cégen keresztül, valamint az építővállalat által kivitelezett helyszínekre szervezett fellépések lehetőségével és finanszírozásával támogatja a Danubia Zenekart.  2015 óta fennálló partneri viszonyuk során az is előfordult, hogy egy kürtöt a vállalat vásárolt meg a zenekar számára. Az alapítvány célja, amellyel a Laterex teljes mértékben azonosul: „Van egy közös álmunk: összehozni az embereket, akik térben, világnézetben, korban távol állnak egymástól, összekötni őket egy közös szenvedély erejével, a zene iránti rajongással. Nekünk ez az élet: elsodor, megnyugtat, felemel és vigasztal; a zene a mindennapi kenyerünk, a szenvedélyünk, a barátunk.”

A Csimborasszó a Budapesti Operettszínházzal közösen valósít meg szimfonikus előadásokat. Műsoraik táncos fellépőit, a Varidance együttest is támogatták, továbbá a Superar Zeneművészeti Programot: „Egy olyan társadalom megteremtésén dolgozunk, amely minden gyermek számára lehetővé teszi saját potenciáljának kiteljesítését, kihívásainak leküzdését és egyéni céljainak sikeres megvalósítását.” A programban jelenleg kétszázharminc gyerek vesz részt Magyarországon. Az ő táborozásukhoz járult hozzá a zrt. Emellett támogatja a Szolnoki Szigligeti Színházat, továbbá idén nyáron a Magyar Nemzeti Múzeum arany fokozatú támogatójává vált. 

Eisberg

A cég társadalmi szerepvállalását számos kulturális tevékenység jellemzi, együttműködtek, illetve együttműködnek többek között az alábbi cégekkel, előadókkal, szervezetekkel: Autistic Art, a Bánkitó Fesztivál jazzprogramjai, Budapesti Fesztiválzenekar, Budapest Táncfesztivál, Igazgyöngy Alapítvány, Jazzy Fesztivál, Momentán Társulat.  

Öt éven át támogatták a Hiperkarma koncertjeit, videoklipjeit (Bérczesi Róbert zenélt a cég születésnapján); Palya Bea lemezbemutató koncertjeit; a GGTánc Egert (Ökobalettre Eisberg-partnertalálkozót szerveztek); az ELTE-kórust; Fodor János Negyedik negyed című, művészi értékkel bíró YouTube-interjúsorozatát, amely az öregedésről szól.  

A Jurányi Házban, az Egy őrült naplója előadásán találkoztak a cég partnerei; Atipikus Tehetség Díjat adtak át a monodráma szereplőjének, Keresztes Tamás színművésznek; nézőtéri szék vásárlásával segítették az Örkény Színházat. Az Eisberg Kft. csapata a Covid, a szomszédunkban dúló háború idején sem állította le a támogatásokat, a legtöbb korábban elindított projektet folytatja. Vallják: a művészektől inspirációban, nyitott gondolkodásban nagyon sokat lehet tanulni. 

MaxCity

A MaxCity galériáját, a Gallery Maxot 2020-ban alapították azzal a céllal, hogy teret biztosítsanak a hazai kortárs művészet számára. Abban az évben az adventi időszakot is a művészeteknek szentelték, és ArtCity néven összesen ezer négyzetméteren mintegy ötven kortárs képzőművész munkáit mutatták be a Gallery Max kiterjesztett, pop-up kiállítótereiben.  

A 2021-es Budapest Design Week keretében művészek bevonásával létrehoztak egy olyan inspiratív alkotóteret, amelynek alapkövét progresszív formákkal, színekkel és fényekkel tették le, és amelyet átengedtek az érdeklődőknek, hogy a rendelkezésre álló eszközök segítségével hozzátehessenek. 

A MaxCity megépített egy látszólag üres, steril kockát, de a belépést követően öt elektronikus zenész (Dj Bootsie, PopMyEgo, Onakom, VENI, HA1K) – kifejezetten az installációra komponált – műveit hallgatva ki-ki a maga sajátos koordinátarendszerét generálhatta. A PopMyEgo formáció a kortárs táncon keresztül értelmezte a KOCKA által szabott határokat és a háló sugallta új dimenziókat.  

2021 szeptemberében indult útjára a MAX Art Incubator programsorozat, melynek keretében számos különleges, látványos és tartalmas előadást élvezhettek az látogatók. A hely és a koncepció érdekessége az a törekvés, hogy nem csupán kész produkciók, hanem izgalmasnak ígérkező kísérleti és kollaborációs projektek számára is teret adjon.

2022-ben pályázatot hirdettek eredeti gondolatokat közvetítő, rugalmas játék- és nézőtérben gondolkodó művészeti alkotócsoportok, kész produkciók, illetve születőben levő kulturális projektek számára. 

2022-ben a Jurányi Inkubátorházzal közös projektbe fogtak. Az együttműködés a Tavaszi Fesztivál idején, a Kiscelli Múzeumban rendezett Testmaszkok című kiállítással kezdődött, majd a Soharóza produkció szeptemberi Keleti Blokk című darabjának támogatásával, egy, a MaxCityben tartott jelmezbemutatóval és kiállítással zárult. 

Unilever

Az Unilever számos területen kiemelt figyelmet fordít a szervezeti kultúrára és a társadalmi felelősségvállalásra. Ezen értékek felső vezetőik számára is fontosak, akik hisznek abban, hogy a művészetek nemcsak a személyes fejlődést szolgálják, hanem serkentik munkatársaik kreativitását. Ennek jegyében a vállalat évek óta támogatja az Operaházat, 2022 szeptembere óta pedig a TRESemmé biztosítja a hajápoló és hajformázó termékeket az Operaház fodrászai számára. 

A TRESemmé saját csatornáin egész évben rendszeresen hirdet az Operával kapcsolatos nyereményjátékokat, például Instagram-fiókja követői között, ahol a résztvevők Opera-jegyeket nyerhetnek. Így nemcsak edukálják követőiket a kultúrával kapcsolatban, hanem kedvet is csinálnak az előadások látogatásához. Erre ösztönzik munkavállalóikat is, az Opera előadásaira való kedvezményes jegyvásárlási lehetőséggel. 

Az Unilever 2018-ban költözött új irodájába, ahol az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal együtt dolgozva támogattak fiatal művészeket: közösen írtak ki pályázatot fiatal képzőművészek támogatására fenntarthatósági témában. A nyertes pályaművek ma is láthatók az iroda falain. A jövőben nemcsak az Operaházzal, hanem színházakkal is terveznek együttműködést. 

Starfol-Plusz

A Yama a kezdetektől, huszonkét éve működik együtt művészekkel. Vállalati kultúrájuk szerves része a művészeti világgal való szoros együttműködés, valamint a YAMA márka is erre épül. Értékteremtő márkájukon belül több művészeti projekt is működik, úgy mint a Yama Art Projekt, a Yama webshop és a Yama books. 

A Yama Art Projektet 2019-ben indították. Ennek keretében fiatal művészeket mutatnak be a Yama Art YouTube-csatornáján, valamint kiállításokat, workshopokat, koncerteket és művészeti előadásokat szerveznek, ahol művészeik bemutatkozhatnak. Webshopjukban művészeti alkotásokat és egyedi tárgyak értékesítenek, valamint a Yama Art-gyűjtemény nyomatait. Gyűjteményüknek a Yama Ház ad helyet. Több művészeti albumot is kiadtak az évek során, többek között Tóth Kinga Írmag című könyvét. 

Játéknap

A Játéknap Kft. színházi produkciók, koncertek és kiállítások megvalósulását is támogatja. Az idei, 15. Ördögkatlan Fesztiválon a Játéknap támogatásának köszönhetően szervezték meg az Oláh Ibolya-koncertet, Udvaros Dorottya estjét, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar fellépését és a Kex-emlékkoncertet. Segítségükkel a fesztiválon megvalósulhatott a Cseh Tamás Szoba, a Törőcsik Mari Szoba, a Baksa-Soós János-emlékkiállítás, a Fortepan-kiállítás, valamint számos gyermek- és családi program. Emellett Háy János Mamikám című darabjának ősbemutatóját is támogatta a cég. 

A Játéknap Alapítvány, amelynek létrehozója Lengyel Csaba, küldetésének tekinti a hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő gyermekek, felnőttek és családjaik anyagi és fizikai támogatását. A 2021 tavaszán életre hívott civil szervezet adományok gyűjtésével, karitatív és érzékenyítő programok szervezésével segíti, hogy az egészséges gyermekek és fogyatékossággal élő társaik minden tekintetben és élethelyzetben lássák-értsék egymást, ezzel formálva pozitív irányba a társadalmi elfogadást. Teszik mindezt többek között olyan intézményekkel együttműködve, mint a Heim Pál Gyermekkórház, a Szegedi Gyermekklinikai Kardiológia és a Tábhita Hospice Ház. 

A zsűri tagjai:

Művészeti kommunikációs vezetők:

Bíró Árpád, az Örkény Színház marketing- és kommunikációs vezetője

Fehér Zsuzsanna, a Ludwig Múzeum marketing- és kommunikációs vezetője

Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője

Jávor Zsófia, a MÜPA PR- és kommunikációs tartalomfejlesztési vezetője

Juhász Dóra, a MOME brand és kommunikációs igazgatója

Misetics Mátyás, a MITTE Communications kreatív igazgatója

Vállalati vezetők és mecénások (a korábbi évek díjazottjai):

Horn Péter, a BBraun Magyarország vezérigazgatója

Liptay Gabriella, a KPMG Magyarország marketing és kommunikációs vezetője

Rényi Andrea, a Budapesti Fesztiválzenekar nagykövete és támogatója

Salgó András, a BMW Magyarország kommunikációs vezetője

Dr. Vasas Norbert, a Győri Balett támogatója

 

Lásd még:

Art is Business Díj 2023: az Innovatív művészeti projekt kategória legjobbjai

BMW Group Magyarország: a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatója

„Bármit csinálok a munkában, azt szenvedélyből és szívből teszem‟

A fuvolaművész, aki küldetésének tekinti a fiatalok segítését

„Szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészettel”

Radnóti Zsuzsa: „Nagyon fontos sokféle formában segíteni a jelentős drámaszövegeket”

„Szerettem volna visszaadni abból, amit megtanultam”
– Rényi Andrea, reklámszakember

Art is Business Díj 2023

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

A nyitókép forrása az Art is Business.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!