by artisbusiness.hu 2023. May 24.

Budapest 150: Egy nagyváros születése – könyv a főváros kulturális közösségeiről  

A Budapest Branddel együttműködve megjelent az Art is Business kulturális és művészeti közösségeket bemutató kiadványa.

A Birth of a Metropolis szubjektív válogatása izgalmas szempontok alapján láttatja a főváros művészeti tereit, alkotóit és közösségeit. A főleg külföldi olvasóknak szánt, angol nyelvű, százhúsz oldalas könyv három nagy témakörre osztható: a közösségek történelmi alakulására, a magyar nyelvű művészeti színterek és alkotóik világára, valamint a Budapesten élő nemzetek kulturális életére.

Kiadványunk megmutatja, milyen színes kulturális élet és nyitott légkör fogadja a fővárosba látogató turistákat. Egyúttal alátámasztja a tényt, hogy Budapest Európa és egyben a világ egyik legszínesebb városa. 

Forrás: Art is BusinessForrás: Art is Business

A Birth of a Metropolis (Egy nagyváros születése) témakörei:

A város történelmi hátterével rövid és élvezetes formában ismerkedhetnek meg az olvasók; Hangsúlyt kapott az ipar, az építészet és a tömegközlekedés fejlődése, a főváros igen ismert szociális és szórakozókultúrája, kávékultúra, valamint a méltán híres fürdőkultúra.  A középpontban a kortárs művészet és a mindennapok kulturális közösségeinek bemutatása áll –  vállaltan szubjektív válogatásban, ismert és közkedvelt kulturális helyszínek és művészek kiemelésével. 

Beszélgetés a kiadvány sajtóeseményén. Résztvevők: Szűcs Attila festőművész, Péterfy Bori színművész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője, Lukács Miklós cimbalomművész. Moderátor: Gáspár Anna művészeti menedzser (fotó: Mohai Balázs)Beszélgetés a kiadvány sajtóeseményén. Résztvevők: Szűcs Attila festőművész, Péterfy Bori színművész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője, Lukács Miklós cimbalomművész. Moderátor: Gáspár Anna művészeti menedzser (fotó: Mohai Balázs)

Ikonikus, nemzetközileg is elismert alkotókat kértünk fel arra, hogy meséljenek az intézményekben megélt időszakukról:

Rost Andrea operaénekes az Operaházról, Frenák Pál koreográfus a Trafó – Kortárs Művészetek Házáról, Korniss Péter fotóművész a Magyar Nemzeti Galériáról, Madaras Gergely karmester a Magyar Zene Házáról, Novák Ferenc „Tata” koreográfus a Nemzeti Táncszínházról, Fischer Ádám karmester a Müpáról, Dresch Mihály jazz-zenész a Budapest Jazz Clubról, Grecsó Krisztián író a New York Caféról, Farkas Gábriel előadóművész a Mixátról, Erdei Krisztina fotóművész a Kassák Múzeumról, Bozó Szabolcs festőművész a Q Contemporaryról, Péterfy Bori színész-énekes az A38 Hajóról, Lukács Miklós cimbalomművész a Budapest Music Centerről, Baráti Kristóf hegedűművész a Zeneakadémiáról, Palya Bea énekes a Fonóról mesél a könyvben. Megismerhetjük – többek között –  Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Szűcs Attila festőművész, Borbély Alexandra színész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória menedzser és Mundruczó Kornél színházi és filmrendező tapasztalatait, gondolatait a budapesti irodalmi élet helyszíneiről, a kultikus művészmozik világáról, a főváros színházi és galériás életéről.

A képen Péterfy Bori színművész, Szűcs Attila festőművész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője, Lukács Miklós cimbalomművész és Gáspár Anna művészeti menedzser, az esemény moderátora látható (fotó: Mohai Balázs)A képen Péterfy Bori színművész, Szűcs Attila festőművész, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője, Lukács Miklós cimbalomművész és Gáspár Anna művészeti menedzser, az esemény moderátora látható (fotó: Mohai Balázs)

A kiadvány harmadik részében az olvasók bepillantást nyerhetnek a Budapesten élő finn, svéd, olasz, afrikai, holland, német, francia, ír, kínai, amerikai, spanyol, brazil, brit és lengyel közösségek kulturális életébe. 

A könyv készítői többségükben a nyomtatott, illetve online Art is Business magazin állandó munkatársai.

Szerkesztő: L. Horváth Katalin
Szerzők: Barcza Réka, Helyes Georgina, Horváth Viktória, Kovács Eszter Málna, Láng Dávid, Pellek-Szakszon Réka, Podonyi Hedvig, Puskás Panni
Fordító: Alexandra N. Hulse
Lektor: Drew Leifheit
Borító: ONION CREATIVE Kft., Csizik Balázs
Layout dizájn: ONION CREATIVE Kft., Luu Lan Liliána
Illusztrációk: ONION CREATIVE Kft., Főző Lili
Nyomdai munkálatok: GRAVUS Kft.

© Art is Business

A kiadványt gazdagon illusztráltuk, a Fortepan egyedülálló fotótárából is válogattunk képeket. Munkánkat, csakúgy, mint cikkeink létrejöttét, az Alrite (speech-to-text) program segítette.

Kiadványunk a Budapest 150 ünnepi sorozat részeként jelent meg, partnerünk a Budapest Brand. A több ezer példányban kiadott könyvet több mint tizenöt országban terjesztik, Magyarországon mintegy kétszáz ponton, valamint nemzetközi lokációkban, például a Liszt Ferenc Intézetekben, a Collegium Hungaricumokban, kulturális intézményekben, nemzetközi laphálózatban és Európa fontos repülőterein.

A könyv tartalmának egy részét online formában, angolul és magyarul is közzétesszük Budapest: Birth of a Metropolis, illetve Budapest: Egy nagyváros születése című rovatunkban.

Nyitókép: A Birth of a Metropolis (Egy nagyváros születése) kiadvány (fotó: Mohai Balázs) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!