by Horváth Viktória 2023. Oct 09.

Omer Adam, aki hisz a zene gyógyító és összekötő erejében

Adam Izrael minden idők legnépszerűbb és legsikeresebb énekese.

Az elmúlt négy év mindegyikében a leghallgatottabb izraeli előadó volt a Spotify és az Apple listáin, és több mint 1,4 millióan tekintették meg a YouTube-on. Koncertjeire a jegyek szinte azonnal elkelnek. Omer művészi virtuozitásáról ismert, dalaiban a keleti, közel-keleti és a nyugati pophangszerek jellegzetes fúziója jelenik meg. Teljesen átalakította Izrael zeneiparát egy merőben új mediterrán popműfajjal. Turnézott az Egyesült Államokban, Európában és Dubaiban is.
 
Az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában született Omer hároméves volt, amikor a családja visszatért Izraelbe, és onnantól Adam Tel-Aviv külvárosában nevelkedett. Fiatal fiúként szerepelt a Kokhav Nolad nevű, Izraelben népszerű, énekestehetségeket kereső valóságshow hetedik évadában.  A verseny favoritjai között tartották számon, azonban a hatodik héten kizárták a műsorból, mert kiderült: még nem töltötte be a tizenhatodik életévét, ami a jelentkezés alsó korhatára volt. Annak ellenére, hogy nem folytathatta a versenyt, a tehetségkutató hatalmas ismertséget és népszerűséget hozott neki: egy év alatt több mint százötven koncerten lépett fel.

Forrás: Omer Adam honlapjaForrás: Omer Adam honlapja

Az idén is még csak harminc esztendős Omer több tekintetben is zenetörténelmet írt: megdöntötte az izraeli zeneipar összes eddigi rekordját. Huszonhat évesen – ez idáig első és egyetlen izraeli művészként – megtöltötte a Yarkon Stadiont, Izrael legnagyobb koncerthelyszínét, ahol azt megelőzően kizárólag nemzetközi előadók koncerteztek; műsorára néhány perc leforgása alatt ötvenezer néző váltott jegyet. Huszonnyolc éves korára minden újonnan megjelent dala azonnal slágerré vált, az összes listán első helyet szerzett.

Debütáló kislemezét tizenhat évesen adta ki (Lost in the wind), egy évvel később pedig megjelent a Melting because of you című albuma. Tizennyolc éves volt, amikor fellépett a Caesarea Maritimában; a mindenkori előadók közül ő volt a legfiatalabb izraeli zenész, aki fő művészként szerepelt egy koncerten. Második lemeze a Happy, amit a következő évben a Good boy, bad boy című album követett. Egy évvel később, 2013-ban Adam Music and Silence című hanghordozójának Tel Aviv című dala a Tel Aviv Pride hivatalos himnusza volt. 2015-ben adta ki negyedik albumát I thank címmel.

Omer Adam mottója: „Hiszem, hogy a zenének gyógyító ereje van, amely képes az embereknek egy rajtuk kívül létező, külső helyet mutatni, ahol boldogságot, emberségességet és szeretetet találnak. A zene mindenkit megérint, mindegy, hogy kik vagyunk, mindannyiunkat összeköti.” Talán művészi hitvallása is közrejátszik abban, hogy tömegek rajonganak érte nemtől, korosztálytól, vallástól függetlenül, és feltételezhetően részben ez a titka annak is, hogy az övéhez hasonló eredményeket még soha, egyetlen izraeli művész sem ért el. 

Forrás: Omer Adam Facebook-oldalaForrás: Omer Adam Facebook-oldala

Adam 2017-ben fellépett a Maccabiah Games éves sportesemény nyitóünnepségén; a Two Crazy People című száma két éven keresztül a legsikeresebb dal volt hazájában. 2019-ben felkérést kapott, hogy szerepeljen az Eurovíziós Dalfesztiválon, de visszautasította az ajánlatot. Arra hivatkozott, hogy noha nem követi szigorúan a zsidó hagyományokat, a szombatot tartja, azaz akkor nem dolgozik, viszont a próbákon szombati napokon is részt kellett volna vennie. 2020-ban – harminckilenc izraeli művésszel együtt –  részt vett a Katan Aleinu című jótékonysági kislemez elkészítésében, amely a Covid-19-világjárvány elleni küzdelmet támogatta. Adamnak idáig tíz nagylemeze és számos minialbuma jelent meg, tetemes költségvetésű zenei videóit Izraelben, Miamiban, Los Angelesben és Dubaiban forgatta. Saját dalai mellett nemzetközi slágerek előadásban is közreműködik: dolgozott az amerikai énekes-rapper és színész Nicky Jammel, Andrea Reisszel és a francia KANDJI-val.

A közkedvelt énekes az utóbbi években üzletemberként is tényezővé vált: nem csupán sikeres szemüvegmárka fűződik a nevéhez, de ingatlan- és csúcstechnológiai befektetései révén egész üzleti birodalmat épített fel. Vélhetően a befektetéseivel szoros összefüggésben tavaly év végén Dubaiba költözött párjával, Yael Shelbia izraeli modellel. A térségben már ismert volt a zenéje, de amióta ott él, népszerűsége tovább erősödött. A ynetnews.com érdekességként megemlíti, hogy Adamék Izraeltől távol is őrzik a zsidó konyha szokásait, étrendjükben kizárólag kóser ételek szerepelnek. Omer 2023 augusztusában Kanadában turnézott, Torontóban és Montrealban láthatta a közönség.

Lásd még:

Családias intézményből professzionális közösségi tér

Borgula András: „Ki, ha nem én, mikor, ha nem most?”
– Interjú Borgula Andrással, a Gólem Színház alapítójával

Polivodáné dr. Dolinay Eszter: „A kihívások teszi szebbé az életét”

Az izraeli Muze AI Art startup forradalmasíthatja a zenei videók készítését

Bezalel – tradíció és modernitás

Száz év – a Traviatától a Pillangókisasszonyig, mozitól parkig

Nem a konzervatív utat választották
– Egy galériává változott ügyvédi iroda története

Valóra vált álom: egy múzeum, amely növeli Tel-Aviv hírnevét

„Művészeket képezni, ez a fő célunk”
– A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia munkatársai kihívásokról és megoldásokról

„Nem sorban, hanem körben érdemes állni”

Emlékfonalakból szövődő közösség
– A cfáti magyar múzeum

Kultúra és mecenatúra Izraelben
– Interjú a budapesti MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetőjével, Ledniczky Líviával

Izrael, a kulturális kaleidoszkóp

Közös identitásunk lenyomata: Dokuforte

Nyitókép: Omer Adam (forrás: Omer Adam Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!